Att arbeta med biologisk mångfald handlar om att se möjligheterna – att låta varje växt och varje plats bidra till ett större sammanhang. Genom medvetna val och konkreta åtgärder kan vi tillsammans skapa miljöer som är levande och funktionella för både oss och djurlivet.
Varför är biologisk mångfald viktigt?
En trädgård med hög biologisk mångfald skapar livsutrymme för pollinatörer, fåglar, insekter och mikroorganismer, vilket stärker ekosystemens funktion. Pollinatörer som bin och fjärilar är avgörande för produktionen av våra ätbara grödor. Genom att gynna dessa och andra arter bidrar vi till en stabilare matproduktion och ett bättre fungerande ekosystem. En rik mångfald hjälper till att hålla skadetrycket i trädgård och odlingar i balans, vilket minskar skadedjur på ett naturligt sätt utan inblandning av kemiska preparat. En mångfald i jorden förbättrar jordhälsan och lagrar koldioxid i marken. Varför en rik trädgård kan ses som en naturlig kolsänka och sänka koldioxidavtrycket på platsen.
Även vårt välbefinnande påverkas
Att öka den biologiska mångfalden i trädgårdar är en viktig insats för både miljön och vår egen trivsel. Forskning visar att ett vackert, levande och dynamiskt trädgårdslandskap stärker vårt mentala välbefinnande. Efter en vistelse i en miljö med fåglar, surrande insekter och växter kan den positiva effekten sitta i upp till 8 timmar. Läs mer och studien här.
Hur kan du gynna biologisk mångfald?
Välj rätt växter: Satsa på ett brett urval av lokala växter som blommar från tidig vår till sen höst. Satsa på träd, buskar, örter, sommarblommor och perenner. Dessa lockar pollinatörer och ger föda och skydd åt olika djurarter.
Skapa livsmiljöer: En enkel kompost, en hög med grenar eller en damm kan bli hem för viktiga organismer som t.ex. nyttiga bakterier, grodor och igelkottar.
Undvik kemikalier: Använd naturliga metoder för ogräsbekämpning och näringstillförsel, till exempel genom täckodling och kompost samt en varierad växtföljd om du odlar grönsaker.
Behåll variation: En blandning av öppna ytor, buskar, träd och blommande växter skapar en mångfacetterad miljö där olika arter kan trivas.
Ökad biologisk mångfald = bättre odlingsresultatet?
Alla som odlat grönsaker har med största sannolikhet stött på bakslag i form av bladlöss, sniglar och larver som förstör skörden. Här är exempel på gratis arbetskraft du får när du gynnar naturliga medhjälpare:
Pollinering
Ett större antal pollinatörer, såsom bin, fjärilar och humlor, leder till ökad fruktsättning hos grönsaker, bär och fruktträd. Detta innebär rikligare skördar och bättre kvalitet på de grödor som odlas.
Naturlig skadedjursbekämpning
Biologisk mångfald lockar nyttodjur, som nyckelpigor, steklar och rovskalbaggar, vilka håller skadliga insekter som bladlöss och larver under kontroll. Fåglar kan också bidra genom att äta upp insekter och sniglar som skadar växterna. Även fladdermöss kan göra en viktig insats eftersom de kan äta flera tusen insekter per natt.
Jordhälsa
Ett rikt mikrobiellt liv i jorden förbättrar jordens struktur, näringsinnehåll och vattenhållande förmåga. Detta skapar optimala förhållanden för växternas rötter och därmed bättre tillväxt. Det ökar också motståndskraften mot jordburna sjukdomar.
Små insatser gör stor skillnad
Man behöver inte ha en stor trädgård eller grönyta för att göra skillnad. Genom att integrera hållbara lösningar kan man skapa en trädgård som inte bara är vacker utan också hjälper naturen att frodas. Att vårda mångfalden är ett sätt att ge tillbaka till jorden och göra sin utomhusmiljö till en plats för framtiden – och en plats för alla.
Kontakta mig så ser jag över hur ni kan arbeta mer fokuserat för att främja den biologiska mångfalden i er närhet.
Ni når mig på hej@mikrolivets.se eller via formuläret nedan.