Vill ni skapa mer levande, hållbara och socialt engagerande bostadsområden? En kvartersodling kan vara lösningen. Genom att ge de boende möjlighet att odla grönsaker, örter och bär stärks både gemenskapen och kopplingen till naturen. Samtidigt ökar områdets attraktionskraft och bidrar till en mer hållbar fastighetsförvaltning.
Vi hjälper fastighetsbolag att planera, anlägga och underhålla kvartersodlingar – från första idé till en fungerande och långsiktig lösning.
Vad är en kvartersodling?
En gemensam odlingsplats i ett bostadsområde där de boende odlar tillsammans. Till skillnad från individuella odlingslotter sköts kvartersodlingen kollektivt, vilket främjar samarbete, gemenskap och social hållbarhet.
Varför borde ni satsa på en kvartersodling?
Att satsa på en kvartersodling är ett smart sätt att skapa mer attraktiva och hållbara bostadsområden. För fastighetsbolag innebär en kvartersodling flera fördelar:
Ökad attraktionskraft – Grönskande och välskötta odlingsytor gör bostadsområden mer eftertraktade.
Ekosystemtjänster och klimatnytta – Växterna förbättrar luftkvaliteten, binder koldioxid och skapar livsmiljöer för pollinatörer och andra nyttodjur. En odlingsplats kan vara en del i att skapa ”gröna korridorer” som främjar den biologiska mångfalden i staden.
Starkare gemenskap – När boende samarbetar kring en odling stärks sociala band, vilket kan minska anonymitet och otrygghet i området.
Hållbar fastighetsförvaltning – Gröna ytor som används aktivt bidrar till ett mer levande område och kan minska skötselkostnader. Det finns också studier som visar att boende som är engagerade i sitt område tenderar att ta bättre hand om platsen och skadegörelser minskar.
Hur går det till?
Vi hjälper er med en komplett lösning – från idé till färdig odling. Vi börjar med en genomgång av era behov och förutsättningar, varefter vi tar fram en plan för utformning och skötsel.
Behovsanalys – Vi går igenom era önskemål och förutsättningar.
Planering och design – Vi tar fram en komplett plan för odlingsplatsen, anpassad efter platsens förutsättningar. Inkl. lösningar för biologisk mångfald, kompost och bevattning.
Uppstart och stöd – En viktig del i starten är att engagera de boende till att våga vara med och odla. Därför hjälper vi er med informationsmaterial, träffar och workshops kring odlingen för att skapa intresse och en bra stämning i gruppen.
Anläggning – Vi tar ett helhetsansvar i anläggningen av odlingsplatsen och ser till att den är redo att användas.
Löpande stöd och skötsel – Vi träffar odlarna regelbundet under hela säsongen för praktisk vägledning och stöd i alla de olika moment som ingår under en odlingssäsong. Detta säkerställer att odlingen sköts på ett hållbart sätt – både ekologiskt, ekonomiskt och socialt.
Kompostering och kretslopps-lösningar
Vi hjälper er att implementera effektiva kompostsystem för att minska avfall och förbättra jordkvaliteten i odlingen och era övriga planteringar. Det gör att ni får friskare och finare växter som står emot väder och vind på ett bättre sätt. Samtidigt som det i längden gynnar er ekonomiskt eftersom det blir mindre transporter av ”avfall” och inköp av jord på säck.
Biologisk mångfald
Vi utformar odlingsplatser med biologisk mångfald i fokus genom att välja växter som gynnar pollinatörer och andra nyttodjur. Genom att inkludera blommande perenner, bärbuskar och träd skapas en miljö som är rik på mat och skydd för insekter och fåglar. Vi arbetar också med insatser som insektshotell, sandbäddar för solitära bin och död ved för att främja en naturlig balans. På så sätt blir odlingsplatserna inte bara produktiva för de boende utan också viktiga ekosystem för naturen.
Vill ni veta mer?
Kontakta oss så tar vi en första diskussion!
Ni når oss på hej@mikrolivets.se eller via formuläret nedan.